DAN SEĆANJA OBELEŽEN U ZAJEČARU PRIGODNOM SVEČANOŠĆU

0

Dan sećanja na žrtve NATO agresije obeležen je u Zaječaru polaganjem venaca i cveća na Spomenik borcima nastradalima u ratnim sukobima na tlu bivše Jugoslavije 1990-1999.

O užasima bombardovanja koje je trajalo 78 dana i ljudima koji su nastradali tokom tih 11 nedelja, govorio je komandant tima brigade, pukovnik Goran Stamenković.

Prošlo je 18 godina otkako je 24.marta 1999.godine, bez odobrenja Ujedinjenih nacija, NATO otpočeo bombardovanje Srbije. Ubijeno je i ranjeno mnogo nedužnih. Pognulo je oko dve po hiljade civila, cinično nazvanih „kolateralnom štetom“ a među njima, uistinu i neporečivo nevinih, devedesetoro dece. U odbranu slobode i nezavisnosti otadžbine, živote je položilo preko hiljadu pripadnika Vojske, istakao je Stamenković, koji je porodicama nastradalih rekao da poštuje njihov bol koji je nemerljiv, ali da smo svi ponosni na one koji su živote dali za odbranu otadžbine.

U znak sećanja na stradale, vence su položile delegacije Grada Zaječara, Vojske Srbije i Policijske uprave; delegacije SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera , Udruženja ratnih vojnih invalida i Udruženje rezervnih vojnih starešina; kao i porodice stradalih u NATO bombardovanju.

LEAVE A REPLY